Хората, изпратени в трудови лагери по време на социализма, ще могат

...
Хората, изпратени в трудови лагери по време на социализма, ще могат
Коментари Харесай

На първо четене: По-лесно пенсиониране за хората в лагерите по време на социализма - Политика

Хората, изпратени в трудови лагери по време на социализма, ще могат да се пенсионират по-лесно. Депутатите гласоподаваха времето, прекарано там, да им се признава за стаж. Това става с признатите на първо четене промени в Кодекса за общественото обезпечаване (КСО).

Законопроектът на Мустафа Карадайъ (ДПС) мина със 131 гласа " за ", 31 " срещу " (2 от Политическа партия, " Възраждане " и 3 от БСП) и 38 " въздържал се " (20 от Политическа партия и 18 от БСП).

Целта на законопроекта е допълнение на дефиницията за " автентичен стаж " , като в него се прибавят интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, които се зачитат за трудов и застрахователен стаж. 

Според закона условието за придобиване на право на пенсия е 15 години " автентичен застрахователен стаж ". Според преходните и заключителните разпореждания на настоящия КСО постоянната наборна военна работа не се брои за трудов стаж, само че тя е била наложителна. Ако измененията минат и на второ четене, към 2 хиляди души, на които не им доближават към две години стаж, ще могат да се пенсионират.

В претекстовете на законопроекта е изработен и разбор на разноските, съгласно който, в случай че измененията минат, ще костват на държавната хазна малко над 7,5 млн. лева годишно.

Бившият финансов министър Асен Василев съобщи, че " Продължаваме промяната " би подкрепила такова предложение, само че прикани да не се прави смяна през пенсионната система.

" Възродителният развой " нанесе рана. Въпросът е дали да адресираме тази рана през обществената система ", сподели той.

От ГЕРБ-СДС и " Демократична България " се оповестиха " за " измененията, а от левицата и " Възраждане " бяха срещу.

Трудовите лагери в България просъществуват от идването на комунистическата власт до нейния залез през 80-те, като изключително интензивно работят до 1962 година В по-късните години репресиите са основно административни. През 80-те години обаче доста турци са изпратени в " Белене ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР